HELIUS onderzoek naar hart- en vaatziekten

Vanaf juli 2021 start er bij HELIUS een aanvullend onderzoek naar hart- en vaatziekten. Met dit onderzoek willen we beter begrijpen waarom sommige mensen hart- en vaatziekten krijgen en anderen niet. Nu gebruiken artsen daarvoor risicofactoren zoals een hoge bloeddruk, diabetes en roken. In dit nieuwe onderzoek willen we onderzoeken of een echo van de halsslagader kan helpen om beter te begrijpen waarom sommige mensen wel ziek worden en anderen niet. Met die kennis kunnen we de zorg aan patiënten verbeteren.

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor dit onderzoek. U kunt alleen aan dit onderzoek meedoen als u hiervoor door ons per post bent uitgenodigd. Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen via 020-5663792 of via info@heliusstudie.nl.

Coronavirus

Informatie over de coronamaatregelen die worden genomen op onze onderzoekslocatie vindt u op de pagina ‘onderzoekslocatie’.

Over het HELIUS onderzoek

Wist u dat mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst meer kans hebben op diabetes? En dat hoge bloeddruk veel vaker voorkomt bij mensen van Creeols-Surinaamse afkomst en bij Ghanezen? Astma zien we juist weer veel vaker bij mensen van Turkse of Marokkaanse afkomst. Maar waar komt dit nu door?

We weten dat er verschillen zijn in de gezondheid tussen inwoners van Amsterdam. Maar de oorzaken van deze verschillen kennen we niet. Deze kennis is nodig om de medische zorg te verbeteren en gezondheidsproblemen beter aan te pakken. In 2010 zijn het AMC en GGD Amsterdam gezamenlijk een groot onderzoek gestart onder inwoners van Amsterdam: het HELIUS gezondheidsonderzoek. HELIUS staat voor Healthy Life in an Urban Setting en biedt een unieke kans om de gezondheidszorg in Amsterdam voor verschillende bevolkingsgroepen in de toekomst te verbeteren. Inmiddels hebben 25.000 inwoners van Amsterdam een bijdrage geleverd aan dit onderzoek.

Ook hebben we een mooie jingle die gemaakt is door radiomakers van Ghanese gemeenschap en te horen is op de Ghanese radio! Luister de jingle hier.

 

HELIUS is een initiatief van Amsterdam UMC en
GGD Amsterdam
Amsterdam UMC

HELIUS wordt mede mogelijk gemaakt door: